Memang tidak dinafikan, ramai yang dah tahu keburukan memakan mee segera tapi mee segera tetap menjadi pilihan kerana harganya yang murah, mudah untuk menyediakan, dan rasanya yang agak enak. Bagi mereka mee segera tidak bagus untuk kesihatan kerana banyak bahan perasa.
Sebenarnya lebih dari itu, bukan sekadar bahan perasa dan antaranya:
136 bahan penambah kebanyakannya bahan kimia dibenarkan ditambah di
dalam mi segera oleh Codex, piawaian makanan WHO/FAO. Daripada 136
bahan penambah itu, 24 daripadanya adalah garam natrium, di samping
garam makan juga turut ditambah. Disebabkan itulah kenapa mi segera
mengandungi natrium yang tinggi. Satu paket mi segera sahaja boleh
mengandungi kira-kira maksimum pengambilan harian yang dibenarkan 2,400
mg natrium.
Di samping banyak bahan penambah dan paras natrium yang tinggi, mi
segera juga mengandungi jumlah lemak yang tinggi. Kebanyakan mi segera
digoreng dalam proses pembuatannya.
Menurut Majlis Pengguna Hong Kong (HKCC) dan Pusat Keselamatan
Makanan (CFS), sampel 3 cawan mi segera didapati mengandungi lebih
daripada 30g daripada jumlah lemak bagi setiap pakej, yang merupakan
lebih daripada 50% daripada had pengambilan harian bagi jumlah lemak
untuk diet 2,000-kcal.
10 Ramuan Bahaya Dalam Mi Segera
Kalsium Sulfat: Kapur Paris.
Asid Tartarik: Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.
Kalsium Oksida: Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga.
Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Produk berasaskan petroleum; satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api).
BHT: Risiko karsinogen dan kesan berbahaya kepada ginjal.
Propyl Gallate: Satu xenoestrogen (sebatian
seperti hormon). Boleh memberikan kesan sampingan kepada pembiakan,
perkembangan janin yang sihat dan menghalang pengeluaran sperma.
Pentasodium triphosphate: Bahan pencuci paling
berkuasa (sering digunakan dalam bahan cuci), bahan samak untuk kulit
binatang juga digunakan dalam pengeluaran kertas, penapisan petroleum,
aplikasi lombong dan rawatan air.
Propylene Glycol: Pelarut sintetik yang dianggap
racun neurologi. Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku
automotif, cecair yang berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya.
Jumlah berlebihan yang diambil boleh membawa kepada kerosakan buah
pinggang.
Polydimethylsiloxane: Digunakan dalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan rambut berkilat dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.
Pewarna tiruan (contohnya: Sunset Yellow FCF dan
Tartrazine): Menyumbang kepada hiperaktiviti dalam kalangan kanak-kanak
dan mungkin turut menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran
serta kerosakan saraf yang mungkin menjadi penyebab kanser.
Jadi kurangkanlah makan mee segera, walaupun murah dan menjimatkan
ianya membahayakan kesihatan. Malah, lebih banyak kos yang diperlukan
untuk melakukan rawatan kalau kesihatan kita terjejas.